Advies en informatie

Advies en informatie

Advies en informatie

Bij het steunpunt mantelzorg kun je aankloppen met alle vragen.

Wij luisteren naar je vragen en kunnen praktische informatie geven. Samen zoeken we waar nodig naar hulp en proberen we een oplossing te vinden.

Ons eigen netwerk en de vrijwilligers van WelZijn spelen hierin een grote rol.  Ook werken we samen met veel zorgaanbieders in de gehele Krimpenerwaard.

Vragen over respijtzorg (vervangende mantelzorg) of over ontmoeting met anderen die in een vergelijkbare situatie zijn, zijn bij ons op het juiste adres.

Wij zijn er voor je om als mantelzorger de balans te houden, of weer te vinden.

Steunpunt mantelzorg organiseert ook verschillende ontmoetingen voor mantelzorgers.  Themabijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld informatie over bepaalde ziektebeelden, wat is respijtzorg of hoe geef je je grenzen aan in een mantelzorgsituatie.

Advies en informatie

Week van de mantelzorg

Ieder jaar in november staan we speciaal stil bij jou als mantelzorger tijdens deze bijzondere week.  In de gehele Krimpenerwaard willen we mantelzorg zichtbaar maken door hier aandacht voor te vragen.

Een voorbeeld hiervan kunt u hier bekijken

Advies en informatie

Contact

Advies en informatie

Er zijn verschillende onderwerpen waar je als mantelzorger mee te maken kan krijgen, zoals:

Werkende mantelzorgers

Wil jij weten hoe je werk en mantelzorg beter kunt combineren?  Elke situatie is anders. Vaak kun je meerdere dingen doen om je situatie te verbeteren. MantelzorgNL (landelijke organisatie) wijst je graag de weg. Of je nu werkt in loondienst of als zelfstandige. Deze website biedt veel informatie voor werknemers met mantelzorgtaken

Welke situatie is op jou van toepassing? Vul de Wegwijzer: “Hoe combineer je werk en mantelzorg?” in https://www.mantelzorg.nl/combineer-werk-en-mantelzorg

Voor werkgevers en organisaties die mantelzorgvriendelijk willen werken zet Werk& Mantelzorg zich in. Meer informatie vind je op deze website https://www.werkenmantelzorg.nl/over-werk-mantelzorg/

Heb je vragen over wet- en regelgeving?

De medewerkers van de Mantelzorglijn van MantelzorgNL (een landelijke organisatie) kunnen je vraag meestal goed beantwoorden. Is je vraag juridisch ingewikkelder of is een bemiddelende brief of bezwaar nodig? Dan zet de Mantelzorglijn je vraag door naar de afdeling Juridisch advies.

Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55
WhatsApp: 06 27 23 68 54
Mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Bereikbaar op werkdagen van 9 – 17 uur

Advies en informatie

Mantelzorg en vergoedingen

Mantelzorgers krijgen in principe geen geld of salaris voor hun vrijwillige zorg voor een dierbare. Maar er bestaan wel vergoedingen, die je bij de gemeente en soms bij je zorgverzekering kunt aanvragen.

Handige websites met veel informatie

https://mantelzorgelijk.nl/geld-en-vergoedingen/vergoedingen-voor-mantelzorgers/

https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/geldzaken

Advies en informatie

Mantelzorg waardering

De gemeente reikt elk jaar de mantelzorgwaardering uit aan mantelzorgers die  zorg bieden aan een naaste.  Graag informeren wij je over hoe je dit kunt aanvragen.

Advies en informatie

Mantelzorg en (onder)voeding bij ouderen.

Zo’n 35% van de ouderen die zorg nodig hebben is ondervoed. Ze krijgen vaak te weinig voedingsstoffen binnen en hebben weinig energie. Daarmee komt ondervoeding op latere leeftijd vaker voor dan je denkt.

Geldt dit ook voor iemand in jouw omgeving?

Zo herken je ondervoeding:

  1. Gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook bij overgewicht)

  2. Kleding en/of een horloge zitten losser

  3. Minder eetlust

  4. Vermoeidheid of een slechte conditie

  5. Dagelijkse activiteiten kosten meer moeite

Lees de tips om ondervoeding te verhelpen via: www.goedgevoedouderworden.nl/praktische-adviezen

Of doe de zelftest: https://www.goedgevoedouderworden.nl/test-uzelf/

Zie ook deze brochure voor meer informatie

Advies en informatie

Mantelzorg en wonen

Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen. Hieronder staan een aantal websites die handige informatie en tips geven.

Van mantelzorgNL  https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/wonen/

Van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport https://www.regelhulp.nl/mantelzorgers/mantelzorg-en-wonen/mantelzorgwoning

Van Vereniging Eigen Huis https://www.eigenhuis.nl/wonen/langer-zelfstandig-wonen/naar-een-andere-woning/mantelzorg

Scroll naar boven