Diensten

Verbindend & Ondersteunend

Diensten

WelZijn Krimpenerwaard maakt het u graag mogelijk om prettig in uw eigen huis en omgeving te blijven wonen, zelf de regie te houden en mee te (blijven) doen aan activiteiten in uw buurt. Dankzij de inzet van vrijwilligers hebben wij een groot aanbod aan praktische en sociale hulp zoals hieronder weergegeven. Voor meer informatie, een folder of het doen van een aanvraag, zijn wij op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur via info@welzijnkrimpenerwaard.com of ons algemene telefoonnummer 085 – 066 23 70.

Vervoersondersteuning

Bent u minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van familie of kennissen?

Is het openbaar vervoer voor u lastig om te gebruiken? Met de vervoersondersteuning van WelZijn Krimpenerwaard komt u weer onder de mensen en kunt u zelfstandig naar uw afspraak in het ziekenhuis, de kapper of sociale activiteiten!
De vervoersondersteuning bestaat uit vrijwilligers die gebruik maken van hun eigen auto. U wordt thuis op de afgesproken tijd opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Als uw afspraak niet te lang duurt, wordt u door dezelfde chauffeur weer naar huis gebracht. Er wordt verwacht dat u zelf in en uit de auto kunt stappen.
Onze vervoersdienst verschilt per kern. Een rit aanvragen kan minimaal 3 werkdagen van te voren. In het onderstaande schema treft u – per kern – de contactgegevens aan voor het aanvragen van vervoer. Onder sociaal-recreatief vervoer verstaan wij vervoer naar winkels, soos, vriend/vriendin, etc. Het ziekenhuisvervoer is bedoeld voor afspraken met artsen, fysio, polikliniek, etc.
Komt u er niet uit of wilt u algemene informatie, neemt u dan contact op via ons algemene telefoonnummer 085 – 066 23 70.

vervoersondersteuning_RGB
Kern Sociaal-recreatief vervoer Ziekenhuisvervoer
Stolwijk Histo 06 - 29 06 92 11 06 - 29 06 92 11
Schoonhoven Belbus 0182 - 38 30 32 0182 - 38 12 27
Haastrecht en Vlis VHH 0182 - 50 10 77 0182 - 50 10 77
Bergambacht, Berkenwoude en Ammerstol Blije Rijder 0182 - 35 00 12 0182 - 35 00 12
Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek Bus Dichtbij 0180 - 39 66 30 085 - 066 23 70
Ouderkerk en Gouderak 085 - 066 23 70 085 - 066 23 70
Klik op de dorpskern om de contactgegevens in te zien.

Sociaal-recreatief vervoer en ziekenhuisvervoer :
Blije Rijder: 0182 – 35 00 12

Sociaal-recreatief vervoer en ziekenhuisvervoer :
085 – 066 23 70

Sociaal-recreatief vervoer en ziekenhuisvervoer :
VHH: 0182 – 50 10 77

Sociaal-recreatief vervoer: Bus Dichtbij: 0180 – 39 66 30

Ziekenhuisvervoer: 085 – 066 23 70

Sociaal-recreatief vervoer: Belbus: 0182 – 38 30 32

Ziekenhuisvervoer: 0182 – 38 12 27

Sociaal-recreatief vervoer en ziekenhuisvervoer :
Histo: 06 – 29 06 92 11

Hulp bij belastingaangifte

Vanaf 1 maart kunt u ieder jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

Voor velen een lastige klus om de aangifte digitaal in te vullen. Bijvoorbeeld: wat mag je aftrekken? Heb ik recht op huur- en/of zorgtoeslag? Krijg of betaal ik het juiste bedrag? Kan ik mijn medische kosten in mindering brengen? Waar moet ik wat invullen?
WelZijn Krimpenerwaard, de Bibliotheek Krimpenerwaard, Humanitas en SchuldHulpMaatje bieden gedurende drie weken (maart/april) op diverse data en locaties gezamenlijk hulp bij het invullen van de Inkomstenbelasting. De beschikbare dagen en tijden kunt u telefonisch opvragen via WelZijn Krimpenerwaard 085 – 066 23 70.
U kunt gebruik maken van deze hulp als:

  • u recht heeft op Zorgtoeslag;
  • u in de Krimpenerwaard woont;
  • het een eenvoudige belastingaangifte betreft.

De hulp is gratis en wordt uitgevoerd door ervaren vrijwilligers. Het is wel nodig om vooraf een afspraak te maken via WelZijn Krimpenerwaard. U krijgt dan ook te horen welke zaken u mee moet nemen naar uw afspraak.

Netwerkcoaching 

De vrijwillige netwerkcoaches bieden hulp om uw netwerk uit te breiden.

Nieuwe contacten te leggen of naar een passende activiteit en/of dagbesteding te zoeken. De netwerkcoach denkt mee en ondersteunt waar nodig om zo gezamenlijk een passend netwerk samen te stellen en het welzijn te vergroten. Meer informatie hierover staat in onze folder ‘Een netwerkcoach’ of kunt u krijgen via de WelZijnspunten.

Netwerkcoaching
Close-up of male hands repair or installing a metal door lock. Senior couple in the background.

De Klusjesdienst  

Geen familie, vrienden of buren die u kunnen helpen?

De vrijwilligers van de klusjesdienst kunnen u helpen bij allerlei kleine reparaties of klein onderhoud in huis. U kunt hierbij denken aan het ophangen van een lamp, plankje of schilderij, kraanleertje vervangen, een struik snoeien of andere kleine klusjes. U betaalt een bijdrage van € 2,50 – € 5,00 per klusje. Neemt u gerust contact met ons op indien u hulp wilt bij een klusje in of rond het huis. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 12.30 uur via 085 – 066 23 70. (Inwoners van Haastrecht en Vlist kunnen de aanvraag doen via de Vrijwillige Hulpdienst Haastrecht,  0182 – 50 10 77.)

De Contactcirkel

Deelname aan een Contactcirkel betekent dat u iedere dag kort wordt gebeld om te horen of alles goed met u gaat.

De Contactcirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan dagelijks contact, bijvoorbeeld omdat:
• u alleen woont en zich niet helemaal veilig voelt;
• u het een prettig idee vindt dat er dagelijks naar u wordt geïnformeerd;
• u minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten door uw leeftijd, ziekte of beperking.
De deelnemers van de Contactcirkel vormen een kleine groep die op elkaar ‘letten’. Elke dag neemt dezelfde persoon kort contact met u op. De Contactcirkel vergroot uw gevoel van veiligheid en biedt sociaal contact. Bij geen gehoor bellen wij uw contactpersoon die poolshoogte komt nemen.
Tweemaal per jaar worden de deelnemers uitgenodigd voor een gezellige ontmoeting. De Contactcirkel is een initiatief van het Rode Kruis Krimpenerwaard i.s.m. WelZijn Krimpenerwaard. Meer informatie via Thea Butter, 06 – 497 84 963 of via ons algemene telefoonnummer.

telefooncirkel 2
young man helping a old senior woman doing paperwork and administrative procedures with laptop computer at home

Digitale ondersteuning 

Gebruikt u soms de computer maar weet u niet meer precies hoe een bepaald programma werkt?

Heeft u een printer die niet werkt, geen verbinding met het modem, wilt u leren beeldbellen of heeft u wat uitleg nodig bij het werken met een bepaald programma? Onze vrijwilligers van de computerondersteuning leggen het u graag thuis nog eens rustig uit.
Heeft u belangstelling voor een digitale (beginners)cursus, dan informeren wij u graag verder daarover.
Daarnaast is er in meerdere kernen maandelijks een Digitaal Café. Hier kunt u binnen lopen voor uw vraag over uw laptop, telefoon of computer. De vrijwilligers helpen u graag verder. Dagen en locaties van de Digitale Cafés vindt in onze WelZijnsgids onder het kopje ‘Informatief en Educatief’ in het activiteitenoverzicht of kijk naar de aankondiging in de regiokrant. WelZijn Krimpenerwaard is lid van Seniorweb.

Informatief Huisbezoek

Het Informatief Huisbezoek is bedoeld om inwoners te informeren over alle mogelijkheden op het gebied van ondersteuning en activering. 

Vanaf uw 80e jaar ontvangt u (eenmaal per 5 jaar) via de gemeente Krimpenwaard een uitnodigingsbrief voor een Informatief  Huisbezoek. Vervolgens komt een vrijwilliger bij u thuis om u te informeren over onze diensten, zodat u weet welke mogelijkheden er zijn en - indien nodig – wij tijdig hulp kunnen aanbieden. Maar ook informatie over mogelijkheden binnen de Krimpenerwaard als het gaat om vervoer, activiteiten, welzijn, etc. Het blijkt dat mensen vaak niet (voldoende) op de hoogte zijn van alle diensten en mogelijkheden, die juist zeer handig en bruikbaar kunnen zijn.  Heeft u geen uitnodiging ontvangen maar wilt u nu graag een informatief huisbezoek, dan kunt u dit aan ons doorgeven.

180619 - Migrantenmantelzorg-010 - 1727 (6)

Levensboeken

Vindt u het leuk om uw levensverhaal eens helemaal te vertellen?
En dit door een getrainde vrijwilliger op te laten schrijven tot een Levensboek? Een Levensboek vertelt het verhaal over iemands leven. Het is niet zozeer een autobiografisch boek maar een sfeertekening. In een levensboek komen de herinneringen tot leven en de thema’s die u wilt aan bod, van uw geboorte tot nu. Het boek wordt gevuld met foto’s, teksten en andere afbeeldingen die voor u van betekenis zijn. Een mooie manier om deze herinneringen te vereeuwigen is het maken van een levensboek. De kosten voor een Levensboek bedragen € 25,00. Het boek is geheel voor uzelf en evt. na te bestellen voor kinderen en/of familie.

Maatjes

Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken.
Het draait om persoonlijk contact: samen lachen, samen praten, warmte, humor, aandacht, respect en begrip zijn dan ook belangrijk. Een vrijwilliger wordt één-op-één gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een wekelijks praatje, een kind voorlezen of een wandelingetje. Wilt u een maatje of wilt u maatje worden? Neemt u dan contact met ons op.
maatje2
Scroll naar top