Diensten

Verbindend & Ondersteunend

Diensten

WelZijn Krimpenerwaard maakt het u graag mogelijk om prettig in uw eigen huis en omgeving te blijven wonen, zelf de regie te houden en mee te (blijven) doen aan activiteiten in uw buurt. Dankzij de inzet van vrijwilligers hebben wij een groot aanbod aan praktische en sociale hulp zoals hieronder weergegeven. Voor meer informatie, een folder of het doen van een aanvraag, zijn wij op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur via info@welzijnkrimpenerwaard.com of ons algemene telefoonnummer 085 – 066 23 70.

Vervoersondersteuning

Bent u minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van familie of kennissen?

Is het openbaar vervoer voor u lastig om te gebruiken? Met de vervoersondersteuning van WelZijn Krimpenerwaard komt u weer onder de mensen en kunt u zelfstandig naar uw afspraak in het ziekenhuis, de kapper of sociale activiteiten!
De vervoersondersteuning bestaat uit vrijwilligers die gebruik maken van hun eigen auto. U wordt thuis op de afgesproken tijd opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Als uw afspraak niet te lang duurt, wordt u door dezelfde chauffeur weer naar huis gebracht. Er wordt verwacht dat u zelf in en uit de auto kunt stappen.
Een rit aanvragen kan minimaal 3 werkdagen van te voren. In het onderstaande schema treft u – per kern – de contactgegevens aan voor het aanvragen van vervoer. Onder sociaal-recreatief vervoer verstaan wij incidenteel vervoer naar winkels, vriend/vriendin, etc. Het ziekenhuisvervoer is bedoeld voor afspraken met artsen, fysio, polikliniek, etc.
Komt u er niet uit of wilt u algemene informatie, neemt u dan contact op via ons algemene telefoonnummer 085 – 066 23 70.

vervoersondersteuning_RGB
Kern Sociaal-recreatief vervoer Ziekenhuisvervoer
Stolwijk 085 - 066 23 70 085 - 066 23 70
Schoonhoven en Ammerstol Belbus 0182 - 38 30 32 085 - 066 23 70
Haastrecht en Vlist VHH 06 - 51 85 07 47 / 06 - 38 62 83 43 / 06 - 28 25 20 14 06 - 51 85 07 47 / 06 - 38 62 83 43 / 06 - 28 25 20 14
Bergambacht en Berkenwoude 085 - 066 23 70 085 - 066 23 70
Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek Bus Dichtbij 0180 - 39 66 30 085 - 066 23 70
Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak 085 - 066 23 70 085 - 066 23 70
Klik op de dorpskern om de contactgegevens in te zien.

Sociaal-recreatief vervoer: Belbus: 0182-383032

Ziekenhuisvervoer: 085-0662370

Sociaal-recreatief en ziekenhuisvervoer: 085-0662370

Sociaal-recreatief en ziekenhuisvervoer: 085-0662370

Sociaal-recreatief en ziekenhuisvervoer:
VHH: 06-51850747 / 06-38628343 / 06-28252014

Sociaal-recreatief vervoer: Bus Dichtbij: 0180-396630

Ziekenhuisvervoer: 085-0662370

Sociaal-recreatief en ziekenhuisvervoer: 085-0662370

Hulp bij belastingaangifte

Ieder jaar vanaf 1 maart kunt u aangifte doen voor de inkomstenbelasting.

Voor velen een lastige klus om de aangifte digitaal in te vullen. Bijvoorbeeld: wat mag je aftrekken? Heb ik recht op huur- en/of zorgtoeslag? Krijg of betaal ik het juiste bedrag? Kan ik mijn medische kosten in mindering brengen? Waar moet ik wat invullen?
WelZijn Krimpenerwaard, de Bibliotheek Krimpenerwaard, Humanitas en SchuldHulpMaatje bieden gedurende drie weken (maart/april) op diverse data en locaties gezamenlijk hulp bij het invullen van de Inkomstenbelasting. De beschikbare dagen en tijden kunt u telefonisch opvragen via WelZijn Krimpenerwaard 085 – 066 23 70.
U kunt gebruik maken van deze hulp als:

 • u recht heeft op Zorgtoeslag;
 • u in de Krimpenerwaard woont;
 • het een eenvoudige belastingaangifte betreft.

De hulp is gratis en wordt uitgevoerd door ervaren vrijwilligers. Het is wel nodig om vooraf een afspraak te maken via WelZijn Krimpenerwaard. U krijgt dan ook te horen welke zaken u mee moet nemen naar uw afspraak.

Netwerkcoaching 

De vrijwillige netwerkcoaches bieden hulp om uw netwerk uit te breiden.

Nieuwe contacten te leggen of naar een passende activiteit en/of dagbesteding te zoeken. De netwerkcoach denkt mee en ondersteunt waar nodig om zo gezamenlijk een passend netwerk samen te stellen en het welzijn te vergroten. Meer informatie hierover staat in onze folder ‘Netwerkcoaching’ of kunt u krijgen via de WelZijnspunten.

Netwerkcoaching
Close-up of male hands repair or installing a metal door lock. Senior couple in the background.

De Klusjesdienst  

Geen familie, vrienden of buren die u kunnen helpen?

De vrijwilligers van de klusjesdienst kunnen u helpen bij allerlei kleine reparaties of klein onderhoud in huis. U kunt hierbij denken aan het ophangen van een lamp, plankje of schilderij, kraanleertje vervangen, een struik snoeien of andere kleine klusjes. U betaalt een bijdrage van € 2,50 per klusje (tot maximaal 1 uur). Wanneer een vrijwilliger uit een andere kern komt worden ook reiskosten in rekening gebracht. Neem gerust contact met ons op als u hulp wilt bij een klusje in of rond het huis. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 16.00 uur via 085 – 066 23 70.
Inwoners van Haastrecht en Vlist kunnen de aanvraag doen via de Vrijwillige Hulpdienst Haastrecht,  0182 – 50 10 77.

De Contactcirkel

Deelname aan een contactcirkel betekent dat u op werkdagen kort wordt gebeld om te horen of alles goed met u gaat.

De contactcirkel is er voor iedereen die behoefte heeft aan dagelijks contact, bijvoorbeeld omdat:

 • u alleen woont en zich niet helemaal veilig voelt;
 • u het een prettig idee vindt dat er dagelijks naar u wordt geïnformeerd;
 • u minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten door uw leeftijd, ziekte of beperking.

De deelnemers van de contactcirkel vormen een kleine groep die op elkaar ‘let’. Elke werkdag neemt dezelfde persoon kort contact met u op. De contactcirkel vergroot uw gevoel van veiligheid en biedt sociaal contact. Bij geen gehoor bellen wij uw contactpersoon die poolshoogte komt nemen.
Tweemaal per jaar worden de deelnemers uitgenodigd voor een gezellige ontmoeting. De contactcirkel is een initiatief van het Rode Kruis Krimpenerwaard i.s.m. WelZijn Krimpenerwaard. Meer informatie via Thea Butter, 06 – 497 84 963 of via ons algemene telefoonnummer.

telefooncirkel 2
young man helping a old senior woman doing paperwork and administrative procedures with laptop computer at home

Digitale ondersteuning 

Gebruikt u soms de computer maar weet u niet meer precies hoe een bepaald programma werkt?

Heeft u een printer die niet werkt, geen verbinding met het modem, wilt u leren beeldbellen of heeft u wat uitleg nodig bij het werken met een bepaald programma? Onze vrijwilligers van de computerondersteuning leggen het u graag thuis nog eens rustig uit.
Heeft u belangstelling voor een digitale (beginners)cursus, dan informeren wij u graag verder daarover.
Daarnaast is er in meerdere kernen maandelijks een Digitaal Café. Hier kunt u binnen lopen voor uw vraag over uw laptop, telefoon of computer. De vrijwilligers helpen u graag verder. Dagen en locaties van de Digitale Cafés vindt u in onze WelZijnskalender onder het kopje ‘Informatief en Educatief’ in het activiteitenoverzicht of kijk naar de aankondiging in de regiokrant. WelZijn Krimpenerwaard is lid van Seniorweb.

Informatief Huisbezoek

Het Informatief Huisbezoek is bedoeld om inwoners te informeren over alle mogelijkheden op het gebied van ondersteuning en activering. 

Vanaf uw 80e jaar ontvangt u (eenmaal per 5 jaar) via de gemeente Krimpenwaard een uitnodigingsbrief voor een Informatief  Huisbezoek. Vervolgens komt een vrijwilliger bij u thuis om u te informeren over onze diensten, zodat u weet welke mogelijkheden er zijn en - indien nodig – wij tijdig hulp kunnen aanbieden. Maar ook informatie over mogelijkheden binnen de Krimpenerwaard als het gaat om vervoer, activiteiten, welzijn, etc. Het blijkt dat mensen vaak niet (voldoende) op de hoogte zijn van alle diensten en mogelijkheden, die juist zeer handig en bruikbaar kunnen zijn.  Heeft u geen uitnodiging ontvangen maar wilt u nu graag een informatief huisbezoek, dan kunt u dit aan ons doorgeven.

180619 - Migrantenmantelzorg-010 - 1727 (6)

Levensboeken

Vindt u het leuk om uw levensverhaal eens helemaal te vertellen?

En dit door een getrainde vrijwilliger op te laten schrijven tot een Levensboek? Een Levensboek vertelt het verhaal over iemands leven. Het is niet zozeer een autobiografisch boek maar een sfeertekening. In een levensboek komen de herinneringen tot leven en de thema’s die u wilt aan bod, van uw geboorte tot nu. Het boek wordt gevuld met foto’s, teksten en andere afbeeldingen die voor u van betekenis zijn. Een mooie manier om deze herinneringen te vereeuwigen is het maken van een levensboek. De kosten voor een Levensboek bedragen € 25,00. Het boek is geheel voor uzelf en evt. na te bestellen voor kinderen en/of familie.

foto: Kunstenaar Cor van Someren (Haastrecht)

Maatjes

Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken.
Het draait om persoonlijk contact: samen lachen, samen praten, warmte, humor, aandacht, respect en begrip zijn dan ook belangrijk. Een vrijwilliger wordt één-op-één gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een wekelijks praatje, een kind voorlezen of een wandelingetje. Wilt u een maatje of wilt u maatje worden? Neemt u dan contact met ons op.
maatje2

Deelkastjes

Deelkastjes in de Krimpenerwaard

In navolging van het landelijk initiatief start WelZijn Krimpenerwaard in 2023 met ‘deelkastjes’. Het deelkastje is een eenvoudig concept om verspilling tegen te gaan en samen producten te delen.

Iedereen kent het wel: een volle voorraadkast, gekregen voedsel of iets verkeerd gekocht. Sommige producten ga je nooit gebruiken en verdwijnen in de kliko of op zolder. Met deze spullen kun je anderen blij maken. Een heel makkelijk initiatief om een steentje bij te dragen.

Wat is het?

Een deelkastje is een kastje waarin etenswaren, verzorgingsproducten of kleine spulletjes gedeeld kunnen worden. Deelkastjes kunnen mensen in hun wijk of buurt plaatsen. Omwonenden kunnen in het deelkastje levensmiddelen plaatsen of eruit halen. Het principe is: geef wat je kan missen en gebruik wat je nodig hebt. Het is voor iedereen! Bekijk hier het filmpje over deelkastjes.

De spelregels:

 • De deelkastjes kunnen kosteloos worden aangevraagd bij WelZijn Krimpenerwaard door een aanvraag te sturen per mail met daarin uw naam, adres en telefoonnummer. Stuur e-mail »
  Aangevraagde deelkastjes worden gemaakt door AC de Buurtschuur van Kwintes in Lekkerkerk.
 • De inwoner die het deelkastje aanvraagt moet een foto toesturen van de geschikte locatie in de wijk of buurt. Het heeft de voorkeur om een deelkastje niet erg in het zicht te zetten, men moet ook ruimte krijgen ‘anoniem’ gebruik te maken van het deelkastje. Het deelkastje moet ook wat in de luwte geplaatst worden in verband met wind en regenval.
 • Geen slot op het deelkastje. Iedereen mag iets in het deelkastje plaatsen of meenemen, bijvoorbeeld versproducten of verzorgingsproducten. Geef wat je kan missen en gebruik wat je nodig hebt!
 • Er wordt niet getoetst op inkomen, deelkastjes zijn voor iedereen!
 • Misbruik en vernieling moet worden gemeld bij WelZijn Krimpenerwaard.
 • De aanvrager van het deelkastje houdt bij of het wel of niet loopt in zijn of haar buurt. Ook dit kan worden gedeeld met WelZijn Krimpenerwaard.

 

Burgerinitiatieven

Iets organiseren voor je wijk of buurt? Maak gebruik van een financiële bijdrage voor je plan.

Wil je iets organiseren voor jouw buurt of wijk? Heb je een leuk idee waarmee inwoners elkaar kunnen ontmoeten of samen dingen kunnen doen? Wil je een buurtactiviteit opstarten? Wil je voor je MaS (Maatschappelijke Stage) een leuke activiteit organiseren? 

Daarvoor kun je nu eenvoudig een financiële bijdrage aanvragen zodat je de plannen kunt uitvoeren. Plannen waarvoor geld aangevraagd kan worden zijn gericht op het vergroten van de leefbaarheid in de wijk of buurt. Het plan is erop gericht om inwoners (van 0 tot 100 jaar) met elkaar in contact te brengen. Zo vergroten we de onderlinge betrokkenheid in de Krimpenerwaard.  
Het gaat om sociale initiatieven waarbij ontmoeting of het versterken van de buurt centraal staat, zowel eenmalige activiteiten alsook activiteiten met een terugkerend karakter. Het gaat dus niet om fysieke veranderingen zoals stoeptegels, opritten, groenonderhoud, onderhoud openbare werken, etc.

Hoe kun je aanvraag doen?

Zoek een aantal buurtbewoners of leeftijdgenoten waarmee je dit samen kunt organiseren en doe een aanvraag bij het project Burgerinitiatieven in de Krimpenerwaard via het aanvraagformulier. Het beoordelen van de aanvragen wordt gedaan door een werkgroep bestaande uit inwoners van de Krimpenerwaard. 

Het is belangrijk om de aanvraag zo vroeg mogelijk te doen, maar bij voorkeur 5 weken voor de uitvoering van het project. Eenmaal per zes weken beoordeelt de werkgroep de aanvragen, waarna binnen enkele dagen antwoord wordt gegeven aan de aanvrager(s). Indien een aanvraag op korte termijn behandeld moet worden, zal de werkgroep bekijken of de aanvraag nog in behandeling kan worden genomen. Van belang hierbij is of de resterende termijn redelijk is voor een zorgvuldige beoordeling, de hoogte van het aangevraagde bedrag en andere van belang zijnde omstandigheden. Indien een initiatief niet volledig is/niet voldoet aan de voorwaarden, kan WelZijn Krimpenerwaard contact opnemen en om aanvullende informatie vragen. Alle initiatieven en hun status vind je op deze website.

De bijdrage is in principe niet bedoeld voor:

 • Eten en drinken
 • Aanschaf van gereedschap of artikelen zoals barbecue, heaters, tenten, kleding, AED-apparaat. Huren mag wel.
 • Personeelskosten en honoraria voor artiesten.

NB: In bijzondere situaties mag de werkgroep hiervan afwijken als de aanvraag verder voldoet aan de omschreven doelstelling van het project.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Het initiatievenbudget is bedoeld voor activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van de sociale cohesie en/of leefbaarheid in de wijk/buurt. Initiatieven moeten erop gericht zijn om wijk of kern in de Krimpenerwaard leefbaarder, beter en socialer te maken.
 • De activiteit waarvoor budget wordt aangevraagd moet voor en door inwoners van de Krimpenerwaard worden georganiseerd. Lokale stichtingen en verenigingen kunnen ook een aanvraag doen, mits zij hiervoor alleen vrijwilligers inzetten.
 • Er moet voldoende draagvlak in de wijk/buurt zijn voor een initiatief. Daarom moet de aanvraag gedaan worden door minimaal 3 mede-inwoners. 
 • De aanvraag kan gedaan worden door inwoners waarvan minimaal 1 aanvrager ouder is dan 18 jaar.
 • Bij de aanvraag moet een duidelijk kostenoverzicht toegevoegd zijn.
 • De hoogte van het toegekende bedrag mag (zelfstandig of in combinatie met andere donaties) niet leiden tot een overschrijding van de totaalkosten van het initiatief. Wij stimuleren wel om bij grote(re) projecten meerdere fondsen aan te schrijven waarbij voor verschillende delen van het project of activiteit een donatie wordt aangevraagd. Bij de aanvraag Burgerinitiatieven moet dan duidelijk worden aangegeven voor welk onderdeel de donatie bestemd is.
 • De activiteit moet gepland zijn en mag niet al hebben plaats gevonden.
 • Indien een activiteit/project door omstandigheden geen doorgang kan vinden, moet het betreffende bedrag terug worden gestort.
 • Eindverantwoording en afronding van de activiteit moet binnen acht weken na de activiteit plaatsvinden (afronding financiën en invullen afrondingsformulier).
 • Het initiatief mag niet in strijd zijn met het gemeentelijk beleid of  een politiek, religieus of levensbeschouwelijk karakter hebben.
 • Je mag geen winstoogmerk hebben met de uitvoering van deze activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.
 • Elke aanvraag wordt iedere keer apart beoordeeld aan de hand van de criteria van het fonds. Een toegezegde bijdrage biedt geen garantie voor mogelijke vervolgbijdragen. 
 • De projectgroep stimuleert duurzaamheid tijdens de activiteiten. Denk aan het gebruik van plastic, afvalscheiding, hergebruik materialen, etc.
Klik hier voor het aanvraagformulier. (Het aanvraagformulier moet u eerst download voordat u het kunt invullen.)
 

Toelichting financiële posten

 • Noteer goed wat de specifieke kosten voor de activiteit bedragen, bijv. voor ruimte, materialen, huur van benodigdheden, etc.
 • ZZP’ers die je inzet en een vergoeding vragen, moeten beschikken over relevante diploma’s en/of certificaten.
 • Oprichters en bestuursleden van een rechtspersoon mogen niet door die rechtspersoon als professional worden ingehuurd voor de uitvoering van werkzaamheden of activiteiten.

Vergunning

Voor sommige activiteiten heb je een vergunning nodig van de gemeente. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik wilt maken van de openbare ruimte of voor horeca. Alle informatie over de vergunningsaanvragen kun je vinden op de site van de gemeente. Vraag de vergunning op tijd aan. Het kan enkele weken duren voordat je hem krijgt.

 

AVG

Wij respecteren de privacy van onze inwoners  en dragen er zorg voor dat de persoonlijke gegevens die u ons bij de aanvraag verschaft vertrouwelijk worden behandeld en niet aan derden worden overgedragen zonder uw toestemming. Uw gegevens worden door ons verwerkt conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

Overzicht ingediende aanvragen burgerinitiatieven

Klik hier om het statusoverzicht van reeds ingediende aanvragen in te zien.

 

Meer informatie

Heb je nog vragen na het lezen van bovenstaande informatie of wil je eerst kort polsen of je een aanvraag kunt doen? Neem dan contact op via het contactformulier op de site, via een mail naar info@welzijnkrimpenerwaard.com o.v.v. Burgerinitiatieven of via de Sociaal Werker van het WelZijnspunt in de eigen kern (tijden en locaties staan vermeld bij de WelZijnspunten).

 

Ideeën voor een buurt- of wijkactiviteit

 • Straatfeest met oud-hollandse spellen
 • Gezamenlijke moestuin opstarten
 • Opschoondag in de wijk/tuinjesdag
 • Soep op de stoep
 • Halloween-speurtocht
 • Wekelijkse spelmiddagen opstarten
 • Zeskamp van verschillende wijken
 • Tuintjesverkoop met spelactiviteiten
 • Fietstocht uitzetten
 • Een buurt-ontmoetingsbankje samen maken
 • Een voetbaltoernooi, een knikkertoernooi, een badmintontoernooi, etc.

Data overleg werkgroep betr. aanvragen Burgerinitiatieven 2024 (onder voorbehoud)

 • woensdag 24 januari 2024
 • woensdag 6 maart 2024
 • woensdag 17 april 2024
 • woensdag 22 mei 2024
 • woensdag 10 juli 2024
 • woensdag 21 augustus 2024
 • woensdag 2 oktober 2024
 • woensdag 11 december 2024
Scroll naar boven