Mantelzorg

Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg

Iedereen kan een mantelzorger zijn: jong en oud. Mantelzorg is langdurige zorg en/of hulp die je geeft aan een naaste met een chronische ziekte, een lichamelijke of verstandelijke beperking, met psychische of verslavingsproblematiek. Een naaste kan een partner zijn, maar ook een (groot)ouder, je (klein)kind, een ander familielid, een buur of een vriend. Vaak is dit een taak die u met liefde uitvoert en veel voldoening kan geven en meestal kunt u dit prima aan. In sommige situaties wordt de zorg langdurig en intensiever, de belasting kan te groot worden en komt u niet meer aan uzelf toe; de balans tussen zorg en tijd voor uzelf is kwijt. Dan is het belangrijk dat u hierover met iemand kan praten om uw zorg te delen! Het Steunpunt Mantelzorg is dé centrale plaats waar alles op het gebied van mantelzorgondersteuning bij elkaar komt! Hierbij kunt u denken aan informatie, ondersteuning, aanbod samenwerkingspartners, educatie/voorlichting en het faciliteren van levensvatbare ideeën.

Direct naar
Mantelzorg

Het steunpunt voor u

Bij het Steunpunt Mantelzorg van WelZijn Krimpenerwaard kunt u terecht met al uw vragen en zorgen. Wij bieden een luisterend oor, geven praktische informatie en denken mee in het zoeken naar de juiste hulp en oplossingen. Hierbij kan mogelijk uw eigen netwerk, onze vrijwilligersdiensten of het aanbod van samenwerkingspartners benut worden. Ook als u vragen heeft over het delen van de zorg in de vorm van respijtzorg (vervangende mantelzorg) of als u op zoek bent naar lotgenotencontact bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag een gezonde balans te houden als mantelzorger. Daarnaast organiseert Steunpunt Mantelzorg ontmoetingsmomenten voor mantelzorgers en themabijeenkomsten over bijvoorbeeld: Omgang met ziektebeelden, respijtzorg, grenzen aan mantelzorg.

Ieder jaar rond 10 november organiseren wij een feestelijke bijeenkomst tijdens de ‘Week van de Mantelzorg’, mantelzorgers worden op deze dag extra verwend. Onze gemeente reikt jaarlijks een mantelzorgwaardering in de vorm van Krimpenerwaard-cadeaubonnen uit, aan geregistreerde mantelzorgers die langdurig en intensief mantelzorgen.

Wilt u meer informatie, neemt u gerust contact met ons op via mantelzorg@welzijnkrimpenerwaard.com of bezoek één van onze WelZijnspunten. Alle ondersteuning is kosteloos.

 
Informatie in andere talen
Voor mantelzorgers met een niet-nederlandse achtergrond is algemene informatie over beschikbaar via Mantelzorgelijk, een online community voor en door mantelzorgers. Zij bieden actuele informatie (geschreven en gesproken) in 11 talen. Hiermee hebben mantelzorgers met verschillende taalachtergronden toegang tot belangrijke informatie die hen kan ondersteunen in hun zorgtaken.
WelZijnspunt
Neem een kijkje bij onze WelZijnspunten

Nieuwsbrief Mantelzorg mei 2024

Onze nieuwsbrief van mei 2024 is uit. Klik hier om alle informatie te lezen.

Lees meer →

Alzheimer Trefpunt in de Krimpenerwaard

Ook in de Krimpenerwaard is behoefte aan een plek waar mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden terecht kunnen …

Lees meer →

Geslaagde workshop Praktische handvaten in zorg voor naasten!

Vijf bevlogen en deskundige (wijk)verpleegkundigen van de Vierstroom, Buurtzorg en Zorgpartners hebben donderdag een waardevolle workshop gegeven. Praktijkvoorbeelden en directe …

Lees meer →
Mantelzorg

Respijtzorg

Als u voor een ander zorgt, is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen.

Zodat u even vrij bent en wat meer tijd voor uzelf hebt. Voor familie, vrienden en eigen hobby’s bijvoorbeeld. Het is belangrijk om te weten dat u de zorg tijdelijk en volledig over kunt dragen aan een vrijwilliger of een beroepskracht. Het tijdelijk overdragen van de zorg heet respijtzorg. Hieronder alvast een aantal mogelijkheden:

Zoekt u een maatje of wilt u meer informatie? Voor een gesprek over de mogelijkheden dan kunt u contact opnemen met:

• Marjolein van Leeuwen

Telefoon: 085 – 066 23 70

of mail naar:
mantelzorg@welzijnkrimpenerwaard.com

Mantelzorg

Mantelzorgwaardering 2024

De gemeente Krimpenerwaard waardeert de inzet van mantelzorgers enorm! Als blijk van deze waardering ontvangen mantelzorgers ook in 2024 weer de Krimpenerwaardcadeaubonnen ter waarde van € 100,-. U bent mantelzorger wanneer u langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, kind, ouder, familielid, buur of vriend(in). Degene die u verzorgt, is inwoner van de gemeente Krimpenerwaard en u zorgt in kalenderjaar 2024 in ieder geval voor een periode van ten minste 3 maanden en voor ten minste 8 uur per week voor de zorgvrager. De mantelzorgwaardering kunt u vanaf medio maart 2024 aanvragen. Het geven van gebruikelijke zorg valt niet onder mantelzorg. Gebruikelijke zorg is normale zorg die u als partner, ouder of familielid aan iemand geeft. Mantelzorg gaat over meer zorg dan men normaal gesproken van elkaar kan verwachten. 

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden.

Meer info: Mantelzorg | Gemeente Krimpenerwaard

   

   Een mooi berichtje van een
mantelzorgster (53)

Ik kreeg afgelopen winter mantelzorgbonnen, omdat ik mantelzorgster ben voor mijn ouders. Het is best wel zwaar om mantelzorger te zijn. Je neemt veel werk en zorg uit handen, maar dat doe ik met heel veel liefde. Heel fijn en dankbaar dat dit gewaardeerd wordt.

Ik heb mezelf verwend en leuke dingen van de waarderingsbonnen gekocht;

iets lekkers met de kerst, leuke sieraden, een mooie tas en een glaasje om kaarsje in te branden. Allemaal bij onze lokale winkeliers.

Dank jullie wel hiervoor WelZijn Krimpenerwaard en gemeente Krimpenerwaard.

Mantelzorg

Praktische ondersteuning

Er zijn praktische mogelijkheden die de taak van de mantelzorger verlichten. Deze hulp is vaak op de zorgvrager gericht, maar kan ook de mantelzorgtaken verlichten. Wij zorgen dat de hulpvraag opgevangen wordt door de inzet van vrijwilligers.

Praktische thuishulp biedt u: 

  • Bezoeken van zieken of mensen die alleen of eenzaam zijn.
  • Vervoer buiten het bereik van de Belbus.
  • Hand en spandiensten, zoals klusjes in en rond het huis, boodschappen.
  • Administratieve ondersteuning/ invullen belastingformulieren.
  • Hulp bij mantelzorgtaken.

Voor sommige diensten mag de vrijwilliger € 2,50 per uur als bijdrage in de kosten voor gebruik van het gereedschap vragen. 

Voor een rit met de auto van de vrijwilliger wordt € 0,35 per kilometer in rekening gebracht. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Margot Elzinga of Marjolein van Leeuwen.
Telefoon: 085 – 066 23 70
E-mail: mantelzorg@welzijnkrimpenerwaard.com

Mantelzorg

Ontmoetingsgroepen

WelZijn Krimpenerwaard biedt ontmoetingsgroepen in diverse kernen waar men op een laagdrempelige manier bij aan kan schuiven. De ontmoetingsgroepen hebben een standaard omkaderd programma en worden door vaste vrijwilligers begeleid. De activiteiten variëren van geheugentraining tot bewegen en creatief en komen deels door de vraag vanuit de groep tot stand. De opzet van de ontmoetingsgroep is om met name de thuissituatie wat te verlichten. Dit kan zijn omdat de deelnemer beginnende dementie heeft, maar ook een sociaal stimulerende vraag kan een reden zijn om deel te nemen aan de ontmoetingsgroep.

Het doel dat de ontmoetingsgroep voor de deelnemer beoogt, is:

  • In stand houden en versterken van het sociale netwerk.
  • Bieden van structuur en invulling geven aan dagindeling.
  • Prikkelen en stimuleren middels geheugentraining en sociale interactie.

Voor de mantelzorger:

  • Begeleiding en informatie is gericht op het voorkomen van overbelasting.
  • Ontlasten van de mantelzorger zodat de zorg langer en beter kan worden volgehouden.

Wij bieden onze deelnemers een programma en een warme maaltijd. Kosten zijn € 11,00 per dagdeel (exclusief eventuele vervoerskosten).

Mantelzorg

Dementiemonitor

Zorg jij voor iemand met dementie? Laat Alzheimer Nederland weten hoe het met je gaat en wat je ervaringen zijn met de professionele zorg. Vul de Dementiemonitor 2022 in: www.dementiemonitor.nl.

Scroll naar boven